23 Şubat 2014 Pazar

Denize Açılan Pencere: OBSEA

Kötü bir gün mü geçiriyorsunuz? Günlük işlerinizden mi bunaldınız? Kendinizi boğulmuş mu hissediyorsunuz? O zaman size harika bir önerim var. Önce kendinize güzel bir kahve yapın. Sonra geçin bilgisayarınızın karşısına, açın internet tarayıcınızı. Adres boşluğuna www.obsea.es yazın. Açılan sayfada "Live Camera" linkine tıklayın. Görüntüyü büyük ekran yapıp sualtına inmeden önce derin bir nefes alın. Sonrasında gelsin karagözler, sargozlar, papaz balıklar. Arada asabi sinaritler karıştırsın ortalığı. Akyalar önünüzde devriye gezsin. Ve bunların hepsi bulunduğunuz yerden çok uzakta da olsa, o an gerçekten yaşanıyor olsun. Hem de bir akvaryumda da değil. Akdeniz'de 20 metre derinlikteki bir gözlem istasyonunda.

İstasyonun suya indiriliş anı
Obsea, İspanya'daki Katalonya Politeknik Üniversitesi'nin bir projesi. Proje kapsamında kıyıdan 4 km açıkta deniz tabanına yerleştirilen gözlem istasyonu, kıyıyla kablo bağlantısı sayesinde elektrik ve data alışverişinde bulunuyor. İstasyon belirli bakım dönemleri hariç sualtından sürekli canlı yayın yapıyor. İstasyon sadece sualtından canlı yayın yapmakla yetinmiyor. İstasyona bağlı bulunan çeşitli ölçüm cihazları sürekli olarak suyun tuzluluğunu, sıcaklığını, akıntıları, deniz tabanındaki sismik hareketleri ve daha bir çok önemli veriyi karadaki ana istasyona anlık olarak iletiyor.

Sualtı İstasyonu


İstasyonun kurulduğu alan balıkçılığa kapalı bir bölge. Bunun etkilerini ekrandaki canlılıktan da anlamak mümkün. Yine de çeşitlilik mevsime göre değişiyor. İstasyon nispeten sığ denilebilecek bir derinlikte kurulduğu için kış aylarında çeşitlilik ve balık sayısında önemli oranda azalış gözleniyor. Ancak baharın gelmesiyle beraber ortalık bir hayli hareketleniyor. Obsea'nin canlı yayınında en çok karşılaşacağınız türler sargoz, karagöz, papaz balığı, çeşitli lapin türleri ve iskorpitlerden oluşuyor. Ancak iyi bir güne denk gelirseniz sinarit, akya, çipura, kınalı sargoz, eşkina gibi türlere de rastlamanız olası.

Eşkina

Kalamar

Sinarit

Çipura

Sinarit

Sinarit

Benim gibi aklınızın bir köşesinde sürekli olarak "acaba şu anda orada neler oluyordur" sorusunu taşıyan biriyseniz Obsea'yi mutlaka sık kullanılan sayfalarınız arasına eklemenizi tavsiye ederim. Kim bilir bir gün böyle bir proje ülkemizde de gerçekleştirilir, bizler de İstanbul Boğazı'ndan göç eden lüferleri, Çanakkale'nin levreklerini, Ege'nin sinaritlerini aynı keyifle izleriz.


1 yorum:

  1. Çok minnettarım, sayenizde böyle güzel bir imkandan bihaber kalmaya devam etmediğim için...

    YanıtlaSil