Çok şükür ki Türkiye'nin 4 bir yanındaki göl, baraj ve kanalların bir çoğunda turna mevcut. Şu yakışıklı, agresif, güzel renkli balık sayesinde denize kıyısı olmayan şehirlerimizde yaşan insanlarımız da spin avcılığının zevkini doyasıya yaşayabiliyor. Turna sezonunun açılmasına sayılı günler kalmışken (1 Nisan) sizlerden bir ricada bulunacağım. Ne olur bu balıkları alıkoymayalım. Her zaman bu zevki yaşamak, daha büyüklerini, devlerini yakalamak, sportif balıkçılıkta zevkin doruklarına varmak istiyorsak yakaladığımız turnaları fotoğrafladıktan sonra incitmeden suya geri salalım. Kaçak ağcılarla birlikte savaşalım. Ticari avcılığın yasak olduğu sularda ağ gördüğümüz zaman küfür edip geçmek yerine 156 Jandarmayı arayıp görevlerini yapmalarına yardımcı ve ısrarcı olalım. Bu sular bizim. Bu balıklar, bu zevk bizim. "Catch & Release is the future". Yani, Yakala & Bırak gelecektir. Gelişmiş ülkelerde yaşayan hobidaşlarımız bu mantığı benimseyeli yıllar oldu. Biz ne bekliyoruz?
Balığı yakaladığınız sahtedeki damaklı iğne parmağınıza battığında bile günlerce belki haftalarca canınız yanarken, küçüçük bir gölette sırf ZEVK uğruna, belki defalarca aynı balığın damağını/ağzını bu iğnelerle delik deşik edip sonra salmak mıdır İNCİTMEDEN salmak ? Sizin gayet iyi niyetli bir insan olduğunuzu biliyorum ama meseleye birde bu persfektiften bakmak gerekir. Tüm canlıları yaratan Allah, bu balıkları da biz spin ile zevk yapıp yaralayıp geri bırakalım diye yaratmadı.
YanıtlaSilKeşke ördekleri dahi sadece kanadından vurup kırdıktan sonra iyileştiğinde salıp zevk yapabilseydik ya,, ve dahi geyikleri, ceylanları diz kapaklarından vuracak kadar nişancı olabileydikte az sevdikten sonra koltuk değneği verip salabileydik
Silbalıkların ağzında veya bedenindeki yaralar tahmin edebileceğinizden çok daha hızlı iyileşir. balık hayati bir yara almadığı sürece, "yakala bırak"ta balıkların yaşama oranı %90-95'tir. ayrıca isterseniz damaksız iğneler kullanarak balığı çok daha hızlı iğneden kurtarabilirsiniz.
Silhttp://en.wikipedia.org/wiki/Catch_and_release
http://www.youtube.com/watch?v=Ar1lUuKI1rw
SilLütfen bu videonun 8.20 saniyesindeki, balığın ağzındaki dev kancayı çıkartma görüntüsünü izleyin. Hayvanın ağzı neredeyse bir el girecek kadar delinmiş. Kakıç yarası hariç. Bu tip bir yakala bırak hakkındaki görüşünüzü merak etmekteyim. (Görüntüdeki balık salındı)
Beyfendi tabi ki geri salınan balıkların yüzde yüzü yaşayamıyor. Salınan balıkların arasında ölümcül yara alanlar olabiliyor. Ama bu geri salınan balıkların çoğunun iyileşip uzun yıllar yaşamına devam ettiği gerçeğini değiştirmez. Ağız yapısından dolayı özellikle sazan avında geri salınan balıkların yaşama ihtimali yüzde yüze yakındır. Sizin merakınız var mı bilmiyorum bilmiyorum ama avcılık ve balıkçılık insanın doğasında olan, kimi insan için karşı konulamaz bir güdüdür. Durum böyle iken yakalanan balığa en iyi şekilde muamele yapılarak ( ıslak balık yatağı üzerine yatırılması, kanca çıkartma aparatlarının kullanılması, balığın suyun dışında minimum sürelerle tutulması, yara iyileştirici maddelerin kullanılması vb ) geri salınmasının ne gibi bir kötülüğü olabilir ki? Kara avcılarının maalesef avladıkları hayvanı doğal hayatına salma gibi bir şansları yok. Üsttelik balıklar kara hayvanlarından kat be kat fazla üreme kabiliyetine sahip oldukları için balıkçılığın sürdürülebilir olması çok daha kolay. Sizin bu yazıya neden ısrarla muhalefet olmaya çalıştığInıza anlam veremedim.
Sil