8 Ekim 2013 Salı

LRF ( Light Rock Fishing )

Sizi bilmem ama benim için sahte yemlerle yapılan avcılığın keyfi ayrıdır. Bir balığı gerçekte avı olan yemler yerine onların taklitleriyle avlamaya çalışmak hareketli, eğlenceli ve beceri isteyen bir iştir. Ülkemizde geleneksel at-çek yönteminde yaygın olarak kullanılan sahte yemler çok fazla çeşitlilik göstermediği gibi, sahte yemlerle avlanan balık türleri de tatlı su ve denizlerde yaşayan belli başlı avcı balıklarla sınırlı kalmıştır. Oysa ki doğru malzeme seçimiyle hemen her türlü balığı sahte yemlerle kandırmak mümkündür.






Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte sportif balıkçılık sektöründe de çok büyük yenilikler yaşandı. Balık avı takımlarında kullanılan malzemelerin mukavemeti arttıkça misinalar inceldi, makineler küçüldü, kamışlar daha ince, hafif ve esnek hale geldi. Boy boy, çeşit çeşit, renk renk sahte yemler vitrinlerde boy göstermeye başladı. Balık avı malzemelerindeki yeniliklere paralel olarak yeni yöntemler de ortaya çıktı. LRF ( Light Rock Fishing ) yöntemi de bunlardan biri. Çok hafif takımlar ve sahte yemlerle balık avlama prensibine dayanan LRF yönteminin temelleri Japonya'da atıldıktan sonra 2009 yılından itibaren başta İngiltere olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde de uygulanmaya başlamış ve kısa sürede amatör balıkçılar arasında yeni bir trend haline dönüşmüştür.





Olta balıkçılığının tek amacı keyif almak olmalıdır. Balık tutmaktan keyif almanın yolu ise doğru takım kullanmaktan geçer. Doğru takımla yakalandığı taktirde orta boy bir istavritin bile mücadelesine doyum olmaz. LRF yönteminde kullanılan yemler piyasadaki her türlü sahte yemin minyatürüdür. Ağırlıkları 0.5 g'dan başlayan silikon zokalarını ( jig head ), silikon kurtları, kaşıkları, jigleri ve maket balıkları içeren bu mini yemler çok fazla renk ve model seçeneğine sahiptir. Bu kadar hafif yemlerle uzun atışlar yapabilmek için esnek ve düşük atarlı kamışlara ihtiyaç vardır. İdeal bir LRF kamışının boyu 180-240 cm arasındadır. Yeni başlayanlar için 3-12 g atarlı bir kamış fazlasıyla iş görecektir. LRF takımını oluşturan makinelerin de kamışla uyumlu ve hafif olması gerekir. 1000-3000 arası makineler bu iş için idealdir. Misina seçimi kişinin tercihine kalmıştır. Balıkçı hedeflediği balığa, ortam şartlarına ve alışkanlıklarına göre örgü, monoflament ya da florokarbon misina kullanabilir. Örneğin monoflament misinalar için 0.12-0.22 mm, örgü ve nonofil misinalar içinse 0.10 mm ve altındaki kalınlıklar tercih edilmelidir. İnce misina kullanmak atış mesafesini arttırdığı gibi mücadele esnasındaki heyecanı da katlar.






Henüz ülkemizde yaygınlaşmamış olan LRF yönteminin dünya genelinde bu kadar sevilmesinin bir çok sebebi var. LRF yöntemiyle hedeflenen balık türlerinin yanında bir çok farklı türde balık yakalamak da mümkün. İstavrit hedefiyle salladığımız cezbedici silikon kurdumuza neyin saldıracağını asla bilemeyiz. Bu tarz yemler civarda beslenen hemen her türlü balığın birinci hedefi olduğundan yemi neyin yutacağı sürprizdir. Hafif bir silikon zokasına takılmış, akıntıyla sürüklenen kırmızı bir kurdun, lüfer ve levrek gibi en üst düzey yırtıcılar dahil olmak üzere kandıramayacağı balık yoktur. Bu yemi özellikle gece avlarında dipte biraz oynattığımız taktirde iri bir kayabalığı ya da iskorpitin atlaması çok uzun sürmez. Dipte yaşayan, muhteşem renklere sahip en küçük balıkları bile ağızlarına uygun boylardaki sahte yemlerle kandırmak mümkündür. LRF yöntemi, ailemiz ve sevdiklerimizle keyifli zamanlar geçirmek için de bulunmaz bir nimettir. Özellikle çocuklar için iskele bacaklarına sarkıttıkları silikon kurtçuklarla yakaladıkları istavritler, ispariler, izmaritler, lapinler, hani balıkları, kiklalar, kayabalıkları, iskorpitler ve muhteşem renklerdeki bir çok balık türü bu tutkuya başlamaları için güzel bir fırsat olabilir.










Lüfer ve levrek hedefiyle uzunca bir yol katettiğinizi düşünün. Ya o gün civarda avlanan büyük yırtıcılar yoksa? Boş dönmektense yanınızda götürdüğünüz LRF takımı ve daha küçük sahte yemlerle şansınızı denemeye ne dersiniz? Son derece keyifsiz geçen av, yakaladığınız ispariler, karagözler ya da azman istavritlerle en keyifli avlarınızdan birine dönüşebilir. Belki de civarda avlanan levrekler o gün için sizin salladığınız büyük boy maket balıklar yerine daha küçük avların peşindedir. LRF takımınızın ucuna taktığınız silikon kurda iri bir levreğin vurması işten bile değildir. İşte o zaman gerçek bir mücadele sizi bekliyor demektir. Çok hafif bir takım kullanarak iri bir levrekle mücadele etmenin keyfi bambaşkadır. Bütün balıkçılık yeteneklerimizi sergilemek için bundan daha güzel bir fırsat olamaz.



LRF yöntemi sayesinde sahte yemlerle yakalanamayacağını düşündüğümüz trofe boydaki bir çok balık türünü de yakalamak mümkündür. Baltabaş karagöz, çipura, eşkina, minakop ya da mırmır gibi bazı türler için geleneksel balıkçılık yöntemleri yemli takımdan başka bir yol olmadığını savunsa da LRF yöntemi bu türlerin avında da çok etkilidir. Doğru zamanda, doğru yerde denendiği taktirde bu balıklar silikon yemler, jigler ve hatta küçük boylardaki maket balıklarla bile avlanabilir.




Çok uygun fiyatlara mal edebileceğiniz bir LRF takımı hazırlayıp, bu takımla bir kaç deneme yaptıktan sonra balık tutmanın gerçek zevkine yeni vardığınızı anlayacaksınız. Sahte yemlerle denizde ve tatlı suda yaşayan her türlü balığı kandırabileceğinizi unutmayın. Olta başında beklemekten sıkıldıysanız ya da yemli oltalar dipte beklerken biraz hareket yapmak istiyorsanız bu yöntemi mutlaka denemelisiniz.

22 yorum:

  1. Kardeşim yine bilgilendirici ve harika bir yazıyla karşımızdasın. LRF yöntemiyle av yapmak başka bir keyif, balık ne kadar küçük olursa olsun o gücü hissetmek tarif edilemez. Önceleri spin kamışlarla LRF tarzında avlansak da, kısa bir zaman önce edindiğim gerçek LRF takımımla bir kez av yapma imkanı bulabildim fakat keyfini hiç bir şeye değişemem. Keyif avları için ideal bir yöntem...
    Fotoğraf için de ayrıca teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. abi olta sahteyi tekmi bağlıyoruz yada kurşunla bağlıyoruz ?

      Sil
  2. bir ansiklopedi lezzetindeki bilgilendirme ve paylaşım için emeğinize teşekkür ediyorum,,,,

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim ellerinize saglık
    size bir tavsiyem olacak
    hangi balık için hangi sahte kullanılmalı bunu detaylı bir şekilde paylaşırsanız bizler için çok çok daha yararlı bilgiler olur

    YanıtlaSil
  4. Tutanlarin varolduklarina inaniyorum. GÖKCEADA da "CAGANOZ KAPTAN" ile MERCANA gittik, herturlu yemi kullandik "TIK" yok. O anda aklima arkadasimin yapmis oldugu "FLY KARIDESI" bagladim, PAT, muhtesem bir, iki, uc mercan derken, CAGANOZ KAPTAN "burada balik yok gidiyoruz" dedi. Hic unutmam!

    YanıtlaSil
  5. Savaş bu güzel özelliğine yani karşılıksız bilgi tecrübe aktarma hevesine ve bunu da bu kadar kaliteli ve mütevazi şekilde yapmana hayran olmamak elde değil. Sağol varol.

    YanıtlaSil
  6. ellerine saglık savaşım yüregimizdekilere cevap veriyorsun

    YanıtlaSil
  7. Abi saat sabahın 5 i bu saatte bana LRF avcılığını aşıladın vallahi artık gerisini sen düşün başını bol bol şişircem haberin olsun :))

    YanıtlaSil
  8. 11 numaralı resimdeki karidesler silikonmudur. eğer öyleyse bunları nereden temin edebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Silikon. Geçen sene Dechatlon'dan almıştım...

      Sil
  9. Ellerine kollarına sağlık Savaş.Harika bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Senin bu makelenden başka hiç bir yerde dikkatimi çekmemişti bu LRF tekniği.. eşkina avında yemli takıma teke takıp beklerken çekirdek yemek yerine bununla uğraşabilirim :D
    Eline sağlık..

    YanıtlaSil
  12. saat kaç ile kaç arasını önerirsiniz.

    YanıtlaSil
  13. SAVAŞ abi gerçekten güzel bir paylaşım sayenizde daha bilgilendim ve tecrübelendim hafta sonu Allah nasip ederse gidicem fakat takımı hazırlamayı bilmiyorum biri beni aydınlatırmı lütfen

    YanıtlaSil
  14. Bu yöntemle yıllarca kasna ve alabalık avlayan üstadlar oldu. Bizde bu yöntemle uzun zamandır kasna avı yapıyoruz. Denize uyarlayınca adı LRF oldu. İlginç... :)

    YanıtlaSil
  15. Eline, emeğine ve yüreğine sağlık Savaş kardeşim.. Zamanını ayırıp bizler LRF konusunda bilgilendirmen çok özveri isteyen bir uğraş. Teşekkürler.. Sayende bu yaştan sonra LRF ye merak sardım en kısa zamanda takımı dizeceğim nasip olursa. Umarım bundan sonra sana sıkça soracağımız sorularımızdan bıkıp usanmaz bizleri aydınlatırsın inşallah.. Hayat Okul , bizler öğrenci sen de Öğretmensin.. Şimdiden hakkını helal et lütfen..

    YanıtlaSil
  16. Taskobaba rumuzu bana aittir Savaş kardeşim :)

    YanıtlaSil
  17. Emeğinize sağlık, zaten üç gündür araştırmaktan uykularıma giren bu tekniği çok güzel anlatmışsınız. Hangi marka hangi boy derken gittim bir çırpıda takımımı aldım. Artık hayırlısı.

    YanıtlaSil
  18. Merhabalar, öncelikle elinize sağlık. benim sorularım,
    lrf kamış almak istiyorum ama uygun fiyatlı bulduğum iki kamış spin olarak geçiyor. biri daiwa mini spin 240, dam hypro 240 ikiside 10-30 atarlı. bunlardan biri işimi görürmü? teleskopik olması vazgeçilmez benim için.

    YanıtlaSil
  19. Firdondu takiyor musunuz? Hiç goremedim fotolarda?

    YanıtlaSil