3 Ocak 2014 Cuma

Maket Balık Ustaları

Geçtiğimiz günlerde Adana'da yaşayan Reha adında bir sanatçıyla tanıştım. Reha Bey'in icra ettiği sanat dalı hepimizi yakından ilgilendiriyor. Reha Bey bir maket balık ustası. İçinizde onu facebook'tan "Fishhunter Adana" adıyla tanıyanlar olabilir. Bu sanatı 27 yıldır maket balık ustası olan babası Fuat bey'den öğrenmiş. 12 yıldır babasıyla birlikte kendi imalathanelerinde maket balık imalatı yapıyorlar. Kendileri de amatör balıkçı olan baba oğulun uzun yıllar süren araştırmaları ve çalışmaları sonucunda ortaya her biri sanat eseri değeri taşıyan son derece avcı el yapımı maket balıklar çıkmış. Tasarladıkları maket balıkların aksiyonunu test etmek için imalathanelerinde bir havuz bile mevcut. Reha Bey'e kendi ürettikleri maket balıkların en önemli özelliğinin ne olduğunu sorduğumda "Sağlamlık, atış mesafesi ve tercihe göre ürettiğimiz 5-35 cm arasında çok geniş bir ürün yelpazesi" cevabını aldım.






Müşterilerinin önerilerine çok önem veren Reha Bey ve babası imal ettikleri maket balıklarda en çok iş yapan renkleri kullanmayı tercih ediyormuş. Reha Bey piyasadaki maket balık modellerini taklit etmekten kaçındıklarının özellikle altını çiziyor. Şimdiye kadar babasıyla birlikte yaklaşık 500 farklı model üretmişler. İçi su ve hareketli sim dolu şeffaf modeller, pervaneli pervanesiz su üstü modelleri, gagalı modeller, parçalı modeller, maket karidesler ve fly tipi tüylü kancalar gibi bir çok farklı tipte maket balık modelleri mevcut. Reha Bey'in üzerinde çok uğraştığını söylediği 2 parçalı zargana ise tek kelimeyle muhteşem. Boş zamanlarında imalathanelerindeki havuzda bu zarganayı yüzdürüp hayranlık verici aksiyonunu seyrediyormuş.








Bazılarını elime alma şansı bulduğum bu el yapımı maket balıklarda benim en çok dikkatimi çeken özellikler vücut formları, boya kalitesi ve yüzey dokusu oldu. Henüz sahada denememiş olsam da ağırlık transfer sistemi dahi kullanılmış olan bu el yapımı maket balıkların atış mesafesi ve aksiyon yönünden çok üstün oldukları ortada. Fishhunter Adana'nın facebook albümlerinde o kadar çok maket balık modeli var ki şu an kara kara hangilerini paylaşacağımı düşünüyorum. Çok küçük bir bölümünü paylaşabildiğim fotoğrafları inceledikten sonra neden sanat eseri dediğimi daha iyi anlayacaksınız. Tutkuyla yapılan bir işin meyvelerinin bu kadar güzel olmasına şaşırmamak gerek. Bu iki sanatçı abimi tebrik edip başarılarının devamını diliyorum...








4 yorum:

  1. Nasıl ulaşırız bu güzel insanlara? 5332375133 bana ulaşırsalar sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. bu zarganadan bende istiyorum ulaşabilirmisiniz banada 05355542535

    YanıtlaSil